söndag 25 september 2011

Sverige kan fortsätta utvisa irakierAnn Persson

Ämne: “Sverige kan fortsätta utvisa irakier

Bästa Ann Persson,

I Er artikel i DN ”Sverige kan fortsätta utvisa irakier” den 20 januari finns en ”Guideruta”. I denna står att ”I Europa har Sverige tvångsutvisat flest till Irak, ca 800 sedan 2008.”

Det borde givetvis även ha framgått att Sverige även tagit emot flest irakier i Europa.

Enligt SCB har 117 919 irakier till Sverige fått uppehållstillstånd I Sverige under perioden 2000 -2009.

Tabell 1 visar relationen mellan asylsökande irakier i 13 europeiska länder 2007.

Tabell 1 Källa IGC, Inter-governmental Consultations on Asylum, Refugee and Migration Policies in Europe, North America and Australia 2007

Land
Antal asylsökande irakier
Sverige
7 394
Nederländerna
2 657
Tyskland
1 872
Norge
873
Storbritannien
809
Schweiz
731
Belgien
609
Danmark
430
Österrike
325
Finland
201
Irland
197
Frankrike
139
Spanien
24

Grekland

Ett av rekordåren var 2007. T o m augusti detta år hade 12 500 asylsökande kommit hit och prognosen för hela det året låg på 20 000. Det faktiska antalet hamnade på 18 000.

95 – 97 procent av de asylsökande fick permanenta uppehållstillstånd, PUT. Efter ett vägledande beslut om att det skulle krävas ”personliga skäl för asyl” låg genomsnittet som fick PUT på mellan 90 och 91 procent.

Den 18 januari 2007 hade DN ett reportage om irakiernas invandring till Sverige. Där konstaterade Olof Winbladh att ”100 irakier per dag beräknades söka asyl i Sverige enligt en prognos från Migrationsverket som lämnats till regeringen. ”

Migrationsverkets presstalesman Louise Utter sade till DN att ”Många irakier vill till Sverige p.g.a. vi ofta beviljar uppehållstillstånd samt har en generösare anhöriginvandring än många andra länder.”

I Er artikel skrev Ni om Afram Oshino Bella som inte vågar återvända till Irak p.g.a. av en förmodligen välgrundad rädsla för våldet mot kristna i hemlandet. Hans hustru och son har flytt till Syrien. Släkten finns i Sverige och USA. Min fråga: vad hindrar honom från att återförenas med fru och barn i Syrien? Varför flydde han inte till USA, där han ju också har släkt? Vilka var skälen till att han valde Sverige framför familjen i Syrien och släkten i USA? Vågar Ni Er möjligen på en gissning?

En representant för den irakiska regeringen – migrationsminister Dendar Najman (?) bekräftade i Kaliber den 8 januari i år att det inte är skydd de behöver utan livslång försörjning på de svenska skattebetalarnas bekostnad.
Sverige får inte skicka tillbaka irakier eftersom det varken finns jobb, bostäder eller skolor i Irak.” Kan det sägas tydligare?
Det kan givetvis inte vara Sveriges problem att ”det inte finns jobb, bostäder eller skolor i Irak.”
Finns det ”jobb, bostäder och skolor” i Sverige för ännu fler än de 117 919 som fått asyl/PUt i Sverige under perioden 2001-2009? [Ett litet tips till redaktionen: enligt SCB kommer statistisk för 2010 i februari]
Svenska skattebetalare har blivit grundlurade
I Sveriges radios program Kaliber (november 2007) avslöjades att ”så gott som alla irakier som kommer till Sverige har falska id-handlingar” och att ”passförfalskningarna var en industri.” En irakier I Göteborg hade t ex fått ut 12 pass på sex månader eftersom han ”tappat” i snitt ett pass var 14:e dag. Trots att 90 procent enligt Kaliber var bedragare fick i snitt 90 procent alltså stanna i Sverige.

Chefen för underrättelsetjänsten vid Rikskriminalen Thord Modén konstaterade i DN den 1 februari 2007 att ”Vågen av irakier som kommer till Sverige och det faktum att så många har okänd identitet borde vara en varningsklocka.”
Norsk polis avslöjade 2007 att Iraks ambassad I Stockholm utfärdat 26 000 pass på falska grunder. Ambassad-ligan hjälpte migranter från hela Mellanöstern som saknad asylskäl att skaffa falska ID-handlingar. Medborgare från bl a Syrien, Iran, Libanon och Turkiet kunde vända sig till Iraks ambassad I Stockholm för att få intyg på att de var irakier och tvingats fly från Irak!
I svenska media förnekade ambassadören Ahmad Bamarni att hans ambassad utfärdat falska pass i norska Aftenposten medgav han att ”merparten av dem som fått pass vid min ambassad har fått det på falska grunder.”
Trots att Migrationsverket enligt verkets ID-expert Bengt Hallström kände till bedrägerierna beslöt verket att i större utsträckning än tidigare
* ”godta den sökandes egna uppgifter om identitet.
* i stället för noggranna kontroller
* färre dokument än tidigare ska skickas till verkets id-enhet för analys och den redan ditskickade ska återkallas
* färre språkanalyser ska göras och polisanmälningar om misstänkt falska handlingar ska tas tillbaka.”
- ”för att effektivisera asylutredningarna” – Enligt Torbjörn Modén, bitr. verksamhetschef inom asylområdet ”ledde alla åtgärder tillsammans till snabbare asylprövning.” [Lisbeth Brattberg och Mikael Kulle, DN ”Dubbelt så många irakier får asyl trots hårdare krav]
Fler saknade uppgifter
I Er artikel saknade jag även uppgifter om hur många av de 800 irakier som sedan 2006 avvisats till hemlandet som är kristna.

Varför har så många icke-kristna d.v.s. muslimer fått asyl/PUT i Sverige? Rättrogna muslimer har väl inget att frukta i ett muslimskt land – bortsett från att deras landsmän har ihjäl sina egna trosfränder? Dessa interna religionsstrider – mellan shia och sunni – kan knappast vara Sveriges eller övriga västvärldens problem.
Trots påstådda dödshot åker mängder av irakier varje år hem på semester eller för att hälsa på den släkt som eventuellt ännu inte hunnit komma hit. Dödsskräcken är som bortblåst så fort PUT beviljats och de generösa bidragen börjat betalas ut. T o m barnen får följa med till det farliga hemlandet.

Jag vill gärna veta hur Ni som journalist ser på det faktum att det enligt uppgift varje månad går 12 reguljära plan från Sverige till Bagdad fullbokade av irakier som ”flytt” hemlandet p.g.a. påstådda ”dödshot och förföljelse”?
ISM
*


3 kommentarer:

 1. Tack för en bra artikel. Hoppas att många läser den.
  Varför vill inte alla veta? Vad händer när folk blir upplysta, blir det resning?
  Jag vill inte leva på lögner.

  http://petterssons.bloggsida.se/politik/sara-skulle-slaktas

  Vänligen Eva-Marie

  SvaraRadera
 2. Alla VI som läser bloggar som är Sverige och Svenskvänliga som bla denna som VI är på nu har en skyldighet att informera våra vänner och bekanta om så med en dåres envishet var den sanna sanningen om Sveriges tillstånd går att finna. VI får ALDRIG ge oss. VI har knappa tre år på oss att informera fram till valet 2014. PURSVENSKEN Hans K Nilsson.

  SvaraRadera
 3. Jo du Hans K Nilsson det gör jag varje dag.
  Eva-Marie

  SvaraRadera