onsdag 26 oktober 2011

Främlingsfientlighet ska bekämpas på lokalplanet

Av demokratbloggen

Dagens Nyheters redaktion DN Debatt


F v b till Tankesmedjan Fores Clara Sandelin, statsvetare, ansvarig för migrationsinfo.se,

Oskar Taxén, jurist, utredare, Martin Ådahl, vd
Genmäle på ”Främlingsfientlighet måste bekämpas på lokalplanet
Med anledning av Clara Sandelins, Oskar Taxéns och Martin Ådahls artikel under ovanstående rubrik på DN Debatt den 27 mars har jag några kommentarer och frågor.
Invandring har bidragit till utveckling, tillväxt och kultur
Debattörerna påstår i svepande formuleringar att det ”På det lokala planet runt om i Sverige finns/också/ många lysande exempel på hur invandring bidragit till utveckling, tillväxt och kultur. De påminner oss om att nästan alla länder som växt sig rika haft invandring som en del av framgångsreceptet.”
Som vanligt saknas konkreta exempel på denna påstådda ”utveckling, tillväxt och kultur.” Om det förhåller sig så som debattörerna anser varför har vi då så många s.k. ”eftersatta” områden? ( 1990 fanns det tre ”eftersatta” områden i Sverige, 2000 hade de ökat till 137 och 2006 till 157 stycken) Med de tre debattörernas resonemang borde ju dessa områden i stället vara veritabla ”Silicon Valleys.” Varför är de inte det?

Om påståendet stämmer skulle Sverige med sin exceptionellt generösa invandringspolitik – som f ö starkt avviker från andra EU-länders (2007 minskade antalet invandrare i EU med 15 procent. Samma år ökade invandringen med 85 procent i Sverige. . Källa. Eurostat) – ha en sällan skådad ”utveckling och tillväxt.” Varför har massinvandringen vid det här laget inte gjort hela Sverige till ett sådant ”lysande exempel”? Varför saknas det år 2010 resurser till ”välfärdens kärna” bl. a till en värdig äldreomsorg och sjukvård?
Kan debattörerna möjligen nämna ett enda ”lysande exempel” på invandringens bidrag till Sveriges ”utveckling och tillväxt”?
Hur stämmer debattörernas uppfattning med att professor Jan Ekberg (Professor nationalekonomi, Centrum för arbetsmarknadspolitisk forskning, CAFO vid Växjö universitet) i ESO-rapporten 2009:03 Invandringen och de offentliga finanserna konstaterade att ”invandringen inneburit en belastning på svensk ekonomi de senaste decennierna”? (Källa: SvD Per Gudmundsson 27 november 2009)
Jan Ekberg uppger att kostnaderna för invandringen 2006 låg på mellan 39,1 och 58,7 miljarder mätt som skillnad mellan vad invandrarna tog i anspråk av de offentliga transfereringarna och vad som betalades in. Invandringen har sedan början av 1990-talet kostat mellan 1,5 och 2 procent av BNP. ”Det finns således inga särskilt starka offentligt finansiella argument för framtida invandring” skrev Ekberg på DN Debatt den 15 oktober 2009.
Redan 1995 konstaterade Ekberg och docent Lars Andersson i Ds 1995:68 Invandring, sysselsättning och ekonomiska effekter, att de tidigare samhällsekonomiska vinsterna från arbetskraftsinvandringen upphörde redan 1985 p.g.a. att ”invandrarna började ta i anspråk det offentliga välfärdssystemet i betydligt större utsträckning än tidigare. Därefter har ett årligt underskott förelegat dvs. inkomster överförs numera från svenskbefolkningen till invandrarbefolkningen.”
Andra ekonomer har kommit fram till betydligt högre kostnader. Redan 1999 beräknade universitetslektor Lars Jansson i sin bok Mångkultur eller välfärd dessa till ca 240 miljarder kr.
I en partiledardebatt hösten 2009 konstaterade statsminister Reinfeldt att ”Vi har inte högre socialbidrag än vi hade 2006. Om det är så att de stiger så vet jag vad det beror på men om vi ska diskutera flyktingmottagning så ska vi ta det som ett särskilt ämne tycker jag.”

”Invandring – ett framgångsrecept”
Det vore onekligen intressant att få veta vilka ”alla dessa länder som växt sig rika” genom att invandringen varit ”en del av framgångsreceptet” är. Jag nöjer mig med ett enda exempel från de tre trosvissa debattörerna.

ISM
*


2 kommentarer:

 1. Det senaste är väl skrivet av ISM. Känner väl igen hennes sätt att formuleraa sig.

  När man ser dessa RUMPVÄDRARE i fart med att befläcka Europas gator blir jag illamående.
  Amlitz

  SvaraRadera
 2. Ja, det är ISM som har skrivit inlägget. Jag glömde sätta dit hennes signatur, men nu är det gjort.

  Tack för påpekandet!

  SvaraRadera