onsdag 19 oktober 2011

Norrvikens Trädgårdar

Av demokratbloggaren (Detta inlägg postades den februari 1, 2010)

Införd artikel om exploatering av Norrvikens Trädgårdar av ISM

23 september 2006

Dagens Nyheters kulturredaktion

Fredrik Söderling

Med anledning av Din artikel den 22 september med rubriken ”Ny framtid för Norrviken” har jag följande fråga och kommentar.

Jag undrar vilken roll Shejk Mohammed al-Amoudi spelar i de exploateringshot som Norrvikens trädgårdar utsätts för? Det företag NEAB, som ville exploatera Norrvikens trädgårdar för sina kommersiella ändamål har ju starka kopplingar till byggkoncernen Peab som ägs av shejken, som ville exploatera Norrvikens trädgårdar för sina kommersiella – ändamål.

Denne arab kontrollerar genom sitt företagsimperium Mohammed Investment Development Research Company, Midroc ett dussintal företag i Sverige – utöver byggföretaget Preab – Preem, (Lysekil), Svenska Petroleum Exploration, Glykorex (Lund), Öresundsvarvet (Landskrona), Midrock-gruppen m fl. Den arabiske shejken har även köpt ett stort antal fastigheter runt om i Sverige bl a herrgården Hackholmsund samt flera fastigheter i Stockholm.

Shejk Mohammed al-Amoudi har givetvis ingen som helst känsla för det svenska kulturarv som denna ”kronjuvel bland Sveriges historiska trädgårdar” utgör.Det är mycket glädjande om det nu verkligen är stopp på hans planer att förstöra vårt kulturarv i Norrviken. Men frågan är om det går att besegra denne arabiske multimiljardär som redan äger stora delar av Sveriges företag och fastighetsmarknad?

Shejkens imperium beräknas värt drygt 65 miljarder kr. Bara i Sverige beräknas hans tillgångar uppgå till minst 25 miljarder kr. Varje månad får över 15 000 svenskar sin lön från bolag direkt styrda av Mohammed al-Amoudi.

Det hela förefaller tyvärr vara en Davids kamp mot Goliat.

En liten historik

Det var Olof Palme som en gång i tiden öppnade landet för shejken. Al-Amoudi är född i Egypten men utvandrade i 20-årsåldern till Saudiarabien., där han arbetade som affärskoordinator hos byggjätten ABV – senare sammanslaget med JCC och NCC.

I jakten på ett kontrakt för att bygga bergrum för lagring av saudisk olja gick Palme i god för Skanska och ABV. Palme träffade saudiernas överhuvud kung Fahd vid ett informellt möte på dennes sommarresidens utanför Cannes den 12 februari 1984.
En förutsättning för affären var att regeringen gick i god för de båda företagen. I slutändan innebar affären att världens största byggprojekt i praktiken skänktes till al-Amoudi. Efter diverse turer blev köpesumman 175 miljoner kr för ett bygguppdrag värt över 100 miljarder!

Sedan dess har shejken köpt företag efter företag. När privatiseringskommissionen under ledning av Curt Nicolin 1993 sökte en köpare till OK Petroleum lade han sex miljarder i bud och fick köpa företaget direkt. Som referenser hade shejken Handelsbankens vice VD Jan Ekman och AP-fondchefen Carl-Johan Åberg, som också satt i privatiseringskommissionen.

Shejkens svenske kontaktman och bolagsuppköpare Richard Öhman fick därefter i uppdrag att finkamma Sverige efter objekt som generade pengar.

På 1990-talet blev al-Amoudi i princip den ende köparen på den havererade svenska fastighetsmarknaden. De uppköpta fastigheterna är enligt Dagens Industri värda över två miljarder. Al-Ahmoudi har köpt flera av Stockholms exklusivaste fastigheter – bl a det anrika Tändstickspalatset på Västra Trädgårdsgatan, VBB-huset nära Stureplan och en eller flera fastigheter vid Gustaf Adolfs torg.

Han har för en relativt billig penning köpt herrgården Hackholmssund av Stockholms läns landsting. Idag drivs herrgården som en exklusiv konferensanläggning med gäster från såväl politiska etablissemanget som från näringslivet.

Ett av shejkens senaste engagemang i Sverige är ett fondbolag i Västra Hamnen i Malmö. Jag tror mycket på svensk industri och ser Awake Swedish Equity Fund som ytterligare ett sätt att öka och fördjupa mitt engagemang i Sverige sade shejken i ett pressmeddelande.

Genom fondbolaget har shejken skapat ett eget kluster i Västra hamnen Midroc Property Development, MPD som är en del av hans världsomspännande imperium Midroc. MPD har idag flyttat sitt huvudkontor från Rissne till Teknikportalen vägg i vägg med det nystartade fondbolaget. MPD sysslar med bygg- och fastighetsutveckling i Öresundsregionen och ligger bl a bakom det bygge som skall ge Västra hamnen ett eget World Trade Center i och omkring Teknikportalen.

Saudisk mission i Sverige

En del av vinsterna från shejkens svensk-arabiska företag går till att bygga moskéer och muslimska skolor i Sverige.

Enligt Rickard Öhman är det ”varje människas plikt att föra ut det muslimska budskapet överallt i världen” Den arabiska friskolan Al-Salamskolan i Örebro drivs av al-Risalas skandinaviska stiftelse där en av grundarna är saudier. Ägarna finansierar skolan med 150 000 – 200 000 kr i månaden och har även köpt flera av skolans paviljonger.

Enligt radioprogrammet Kaliber ”köper sig en sträng tolkning av islam makt och inflytande i Sverige. Det handlar om wahabismen med starka saudiska intressen.” Sponsorerna finansierar inte församlingar kravlöst utan kräver i gengäld maktpositioner och att den wahabistiska läran sprids i Sverige. Bl a är Malmös nybyggda stora moské byggd med pengar från saudiska bidragsgivare!

Rickard Öhman konstaterar i en intervju: ”Jag tror inte att han/al-Amoudi/ någonsin kommer att lämna Sverige – han älskar landet och svenskarna för mycket.” Dessvärre omfattar den ”kärleken” även det fantastiska kulturarvet Norrvikens Trädgårdar och det är bara att hoppas att han inte ”älskar” Norrviken ”för mycket”!

ISM

*2 kommentarer:

  1. Sossarna var de första riktiga landsförrädarna när de startade utförsäljningen och avregleringen av Sverige. Efter detta har bara tidigare borgliga regeringar och nuvarande kört vidare i samma hjulspår. Jag hörde idag en intervju på P4 extra med mannen som håller i bygget av ishotellet som sa att man väntar på sponsorer för att bygga den första moskeen i is. Programledaren Erik Blix undrade hur han ställde sig till att 6% hade röstat in SD i Riksdagen som var emot fler moskebyggen och han svarade då jag skiter i Sverigedemokraterna. Propagandan för det mångkulturella samhället trappas upp och blir intensivare för varje dag som går känns det som. Svensken har all anledning till att känna farorna komma krypande. PURSVENSKEN.

    SvaraRadera
  2. "Rickard Öhman konstaterar i en intervju: ”Jag tror inte att han/al-Amoudi/ någonsin kommer att lämna Sverige – han älskar landet och svenskarna för mycket.” Dessvärre omfattar den ”kärleken” även det fantastiska kulturarvet Norrvikens Trädgårdar och det är bara att hoppas att han inte ”älskar” Norrviken ”för mycket”!"

    Läs: Älskar Nya Sverige och dom nya svenskarna. Dom som tror han syftar på oss måste ha väldigt många skruvar lösa.

    SvaraRadera