tisdag 3 april 2012

Uppgift om etnicitet – Sveriges radios nya policy?

Sveriges RadioÄmne: Uppgift om etnicitet – Sveriges radios nya policy?I samband med att åtta personer åtalats som misstänkta för den stora kokainsmugglingen till ett värde av 4– 4,5 miljarder kr uppgav Dagens Ekos reporter för någon vecka sedan att ”samtliga är etniska svenskar.”

Detta uttalande väckte förhoppningen om en ny policy hos SR och att ni i er nyhetsrapportering i fortsättningen konsekvent kommer att uppge brottslingarnas etniska ursprung.Eller är det bara svensk etnicitet som kommer att uppges? I så fall måste lyssnarna utgå från att det - varje gång ni inte informerar om att mördarna, våldtäktsmännen, rånarna, knarksmugglarna i fråga är ”etniska svenskar” - rör sig om invandrare/asylökande/flyktingar. Är det en korrekt slutsats?

Förhoppningarna om en policy-ändring kom dessvärre snabbt på skam. Den 29 mars och 1 april omnämndes de presumtiva mördare som brutalt slog ner och misshandlade en 61-årig man i Kortedala i Studio 1 respektive i Ekot med eufemismerna ”ungdomsgäng”, ”tonårspojkar”, ”sex högstadiekillar”, ”ungdomar från nordvästra Göteborg  och”16-åringar och en 14-åring.”


I ett inslag i Studio 1 talade en intervjuad polis dessutom om att det var ”tragiskt för offret och tragiskt för de familjer vars barn deltagit i händelsen.
Ordvalet - som givetvis fick stå oemotsagt av programledaren - är märkligt.  Ordet ”deltagit” antyder en passiv medverkan, när det i själva verket rör sig om ett gäng våldsverkare, som mycket medvetet, målmedvetet och brutalt slog ner och misshandlade mannen som fortfarande kämpar för sitt liv.  Att tala om den synnerligen brutala misshandeln som ”händelsen” är en bagatellisering av något som givetvis bör rubriceras som mordförsök!


Varför reagerade inte SR:s programledare/reporter på detta? Och varför uppgav varken Studio 1 eller Ekot ”tonårspojkarnas” etniska ursprung?

ISM

*


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar