fredag 1 juni 2012

Havererade utnämningar Carl Bildt Del 1


Statsrådsberedningen                                                                

Statsminister Fredrik Reinfeldt

UD, utrikesminister Carl Bildt f k

Jan Björklund, Göran Hägglund, Annie Lööf f k

Alliansens samarbetspartner Miljöpartiet f k                                          Statsministerns havererade utnämningspolitik - Carl Bildt, del 1Medan vissa statsråd tvingats avgå p.g.a. svarta barnflickor, obetalda TV-licenser, lögner och halvsanningar och annat fixande och trixande åtnjuter Carl Bildt  total immunitet och får sitta kvar i orubbat bo trots en mycket lång lista på allvarliga utrikespolitiska fadäser.

Det klingar falskt – för att uttrycka det milt – när hr Bildt i en artikel på DN Debatt deklarerar att ”frågor om frihet och demokrati är mycket viktiga för Sverige. I dagens värld är Burma, Zimbabwe, Kuba och Iran/också/ våra grannar.” Uppenbarligen hör dock inte Sudan och Etiopien - med vilka utrikesministern haft omfattande affärsförbindelser - till ”våra grannar.”Lika falskt klingar de stora orden i regeringsförklaringen 2006: ”Sverige ska föra en mer aktiv utrikespolitik och ta ett större ansvar för mänskliga rättigheter, frihet, säkerhet, demokrati, välstånd och hållbar utveckling i världen.”Sveriges utrikesminister – handelsresande i blod och olja När Fredrik Reinfeldt utnämnde Carl Bildt till utrikesminister konstaterade Expressens politiske redaktör PM Nilsson att ”Sverige har rekryterat en utrikesminister från oljeindustrin.”

Själv kallade sig Bildt ”en handelsresande i fred och företagande” året innan han blev utrikesminister 2006.  Bildt valde år 2000 att ta plast i en styrelse för ett bolag vars verksamhet förknippas med exploatering av råvaror i fattiga länder präglade av våld och korruption.  Lundingruppen anser själva att den ägnar sig åt ”utveckling av naturtillgångar för mänsklighetens bästa.” och utrikesministern - förljugenhetens och hyckleriets mästare - är inte sen att hänga på!Carl Bildt sålde sitt anseende till högstbjudande - ”en transaktion med trovärdigheten som valuta”Carl Bildt har tagit emot stora pengar från ett bolag vars affärsidé är att leta olja i fattiga krigsdrabbade länder. Han har tjänat en förmögenhet på aktieinnehav i ett bolag som anklagas för ofattbart grymma övergrepp mot civilbefolkningen.  I bolagets strategi ingick bl. a att bränna ner byar för att bana väg för oljeprospekteringen och 160 000 människor tvångsförflyttades.[1][1]

Carl Bildt satt i Lundin Oils styrelse 2000-2006  d.v.s. under en del av den period då företaget anklagas för att ha understött krig som kostat 12 000 människor livet.  2003 sålde Lundin Petroleum Block 5a i Sudan för en miljard kr.   Bildt hade kvar sina aktier i Lundin Oil/Petroleum ända till februari 2007.

När Bildt sålt sina aktier i Lundin Oil klargjorde (!!) han att ”Det är säkert ingen händelse som ser ut som en tanke, det finns väl någon anledning till att det skett, men jag vet inte om det.[2][2]

Genom sin eventuella inblandning i brott mot mänskligheten har Carl Bildt sålt sitt internationella anseende till ett bolag som anklagats för delaktighet i mord och folkfördrivningar.[1][1] Nätverket Ecos – European Coalition on Oil in Sudan – rapport  2010
[2][2]  DN, Henrik Brors  22 juni 20010, Affärsvärlden, Veckans Affärer, TT


Den f d statsministern och FN-medlaren sålde sitt politiska nätverk till internationella företag som behövde någon som kunde föra deras talan i regeringskanslierna runt om i världen. Affärsmannen Adolf H Lundin var en av dem som behövde Bildts tjänster” skrev Henrik Brors i DN den 22 oktober 2006. 
Under rubriken ”Bildt förstör sitt kapital” konstaterade Göran Rosenberg nyligen i DN att
”Bildt säljer sitt politiska kapital till den som är beredd att betala mest för hans namn och tjänster
Per Ahlmark skrev 2006 i DN under rubriken ”Babbel om ’folksjäl’ – tystnad om folkmord” om ”Bildts känslokyla inför folkmord. Ahlmark konstaterade att Bildt i sitt utrikespolitiska linjetal 2006 ”inte med ett ena ord berörde folkmordet i Darfur. Också mördarnas nationalitet förtegs. Han ville inte berätta att de skyldiga är Sudans islamska och fundamentalistiska regim i samverkan med allierade miliser. Bildts lojalitet mot det bolag i södra Sudan som gjort honom rik är större än hans avsmak för etnisk rensning i Darfur .”
Lundin Petroleum har bl. a gjort pengar i Apartheid-Sydafrika, enligt FN rånat Kongos folk, anklagas för medhjälp till mord på tusentals människor i Södra Sudan och som tveklöst hjälpt till att finansiera folkmordet i Darfur.[1][3] 
När den amerikanska kongressen krävde att företaget skulle utestängas från den amerikanska börsen hade styrelseledamoten Bildt mage att hävda att ” den utländska närvaron” - d.v.s. Lundin Oil - ”bidrog till fred, stabilitet och utveckling i Sudan.”
När multinationella företag som Lundin Petroleum jagar profit i länder som saknar stabila demokratiska strukturer eller legitima regimer betyder det inte utveckling - utan blod” konstaterade Ann Charlott Altstadt i sin anmälan i Aftonbladet av Kerstin Lundells bok Affärer i blod och olja. Lundin Petroleum i Afrika.
I samband med att rapporterna om Sudan från Amnesty International, Christian Aid och FN publicerades 2001-2002  hävdade Bildt att de systematiska övergreppen ”egentligen var stamkrig och inte värre än när människor flyttar p.g.a. vägbyggen i Sverige.  Företagets närvaro var enligt Bildt ”själva förutsättningen för fred. ”Hr Bildt tycks ha förläst sig på George Orwells 1984, där ”krig” som bekant är ”fred.”


[1][3] Leo Lagercrantz, Expressen 


Sveriges utrikesminister hotas att åtalas för delaktighet i folkrättsbrott

2010 hotades Bildt av åtal av European Coalition on Oil in Sudan, ECOS, som hävdade att Lundin Oil gjort sig skyldig till krigsbrott i Sudan och att Bildt satt i styrelsen under den aktuella tidsperioden.   ECOS uppskattade antalet döda till 12 000 plus 100 000-tals fördrivna av vilka många fångats in av slavhandlare.
Åklagare Magnus Elving vid den Internationella åklagarkammaren sade att ” det kan finnas svensk anknytning till sådana brott” och hävdade att ”även om utredningar om folkrättsbrott är mycket resurskrävande måste de göras. Offren för dessa förfärliga brott måste få en röst. Det handlar om mänskligt lidande och Sverige sinternationella åtaganden.”  Förundersökningar är enligt Elving inte riktade mot företag utan mot personer.:” i det här fallet är det  personer som satt i Lundin Oils styrelse som ska granskas.” [1][4]
Också Ann Charlotte Lundell ansåg att ”Bildt borde bli föremål för en brottsutredning.”
Lundin Group och Tenke Mining – som sedan 2007 ägs av Lundin Mining – står på FN:s lista över företag som direkt eller indirekt bidragit till den blodiga konflikten i Kongo.
”Bland brotten i Demokratiska Republiken Kongo beräknas fyra miljoner människor ha dött sedan 1998. Var tredje kvinna har våldtagits. Det kallas inte längre våldtäkt utan ’vaginal destruktion’: knivar, trästycken och gevärsskott i underlivet” konstaterade en ledare i Aftonbladet den 14 juni 2010. 
Socialdemokraternas utrikespolitiske talesman Urban Ahlin konstaterade att Bildt genom sitt försvar för Lundin Oil ”är lika inkletad som pelikanerna på Floridas västkust.  Den annars så talföre hr Bildt avböjde att kommentera.
Thomas Bodström konstaterade i DN att ”vi har aldrig någonsin haft en politiker i Sverige som kan bli delgiven, åtalad eller dömd för den här typen av brott som faktiskt kan ge livstids fängelse. Det är så ofattbart att det är svårt att förstå det.”

Sveriges utrikesminister ljuger om Lundingruppens verksamhet i Etiopien

Trots att Bildt satt i styrelsen med - enligt egen uppgift - ”ansvar för de etiska riktlinjerna” (sic) när företaget expanderade i Etiopien påstod han ”det är en myt att Lundin Petroleum verkat i Etiopien.  Den mytbildningen har i så fall företaget självt deltagit i för de har på sin hemsida publicerat uppgifter om verksamheten i Ogaden.[2][5]  I Ann Charlotte Lundells bok Affärer i blod och olja. Lundin Petroleum i Afrika framgår att ”våldtäkter, tortyr och rena mord i masskala hörde till vardagligheterna/i Ogadenprovinsen/ där Lundin Oil tagit skydd av regeringssoldater för att säkra sin prospektering av olja och naturgas.”
Ann Charlotte Altstadt skrev i Aftonbladet att ”boken skrevs p.g.a. att Lundell inte kunde sälja in några reportage om kopplingen Sverige-olja-blod till svenska medier” och menade att ”det mediala ointresset för att barn bränts levande av Atonov-bombare och att civila mejats ner av attackhelikoptrar kan bero på att det är en för het potatis att Carl Bildt har skuld för mord, tortyr, systematiska våldtäkter och folkfördrivning.” Lundell menar att ”Bildt kunde ha förhindrat det som skedde och hans passivitet gör honom medskyldig.”


[1][4]  DN, Ole Rothenborg
[2][5] Kerstin Lundell, författare till boken Affärer i blod och olja. Lundin petroleum i Afrika


Bildt påstod i en intervju i Skavlan i oktober 2011 att Lundin Petroleum inte gjorde affärer med Etiopien under hans tid i styrelsen. Kort därefter avslöjade Sveriges Radios Eko-redaktion att utrikesministern bluffade: redan 2005 gjorde bolagets ledning en studie om förutsättningarna att etablera sig i Etiopien. I delårsrapporten för januari till september 2006 skrev bolaget på första sidan att ”nya prospekteringslicenser undertecknats i Etiopien.”
Den 18 november 2011 sade utrikesministern att han som styrelseledamot inte kände till Lundin Petroleums satsning på Etiopien ”Det visste jag väl ingenting om för den var ju inte .. kontraktet fanns ju inte då.  Sedan SR:s Ekoredaktion 21 november avslöjat att Lundin Petroleum var aktiva i Etiopien redan 2005 – ett år innan Bildt lämnade styrelsen lät det annorlunda när Bildt kommenterade det nya avslöjandet: ”Ja, tydligen har det varit en studie eller någonting sånt och man hade också en studie under 2006. Men när man talar om verksamhet för ett oljebolag så menar man ju prospektering, verksamhet och folk i fältet – det grundade sig på det avtal som sedan slöts i november 2006.  [1][6]
  Expressen-reportern Niklas Svenssons fråga den 21 oktober 2011 om Lundin Oil haft någon förberedande verksamhet 2005 svarade Bildt. ”Ja, i den meningen att vi hade förberedande … ja förberedande och förberedande… Studier gjorde man av nästan alla länder som fanns över huvud taget, inklusive Etiopien… Vi hade samtal, absolut om alla dessa länder. Ständigt i sort sett.”
 F ö tyckte Bildt att ”det hade ju varit bra om huvuddelen av all olja och gas legat i Norge.
När Carl Bildt i Skavlan talat vitt och brett om ”vikten att ha rätt när det gäller fakta riktade Kerstin Lundell en direkt fråga till statsministern i DN: ”Fredrik Reinfeldt, är det verkligen okej att utrikesministern vrider och vänder på fakta på det här sättet, om affärers om enligt många förorsakat folkfördrivning och massmord?  ”Något svar har hon så vitt jag vet inte fått av statsministern.
Kerstin Lundells källor är bl. a reporter från Human Rights Watch, Genocide Watch, Internationella juristkommissionen och från FN:s särskilde rapportör i Sudan.

Utrikesministern och de fängslade svenska journalisterna.

Martin Schibbye och Johan Person greps i Etiopien när de försökte dokumentera Lundin Oils samarbete med en regim och en milis som gjort sig skyldig till grova brott mot ursprungsbefolkningen - mördat, fördrivit och våldtagit.  Samtidigt som Bildt är högste ansvarig för att hjälpa de fängslade journalisterna har han som tidigare styrelsemedlem i bolaget 2000-2006 högst privata skäl att inte hjälpa dem som rotar i hans bagage som handelsresande i blod och olja!   Vem som helst kan förstå att här föreligger det en intressekonflikt” konstaterade Kajsa Ekis Ekman i DN den 4 oktober 2010.
 Den 13 september 2011 skrev Kerstin Lundell att ”Carl Bildt har en anledning att dölja vad som försiggår i Ogaden kan vara en förklaring till att journalisterna sitter kvar i fängelse. Den etiopiska regeringen vet att han inte kommer att ta till storsläggan mot den ifall ärendet förs upp till högsta politiska nivå. I sina uttalanden har han ju också fått de två fängslade journalisterna att framstå som personer som inte förtjänar stöd och som gott kan få sitta där i fängelse ett tag och begrunda sina misstag.”
Statsministern har försvarat sin utrikesminister in absurdum och upprepade gång på gång samma svar vid presskonferensen i samband med moderatstämman i Örebro i oktober 2011:”Jag kan inte förstå hur detta hänger ihop med det faktum att vi har två journalister fängslade i Etiopien.” Märkligt att statsministern inte ”kan förstå” det som vi andra inte har minste problem med att förstå!
Vid Lundin Petroleums stämma i veckan kritiserades bolagets framfart i Sudan men eftersom familjen Lundin har aktiemajoritet – nära 60 procent – tystades kritiken effektivt.
Samtidigt besökte utrikesministern för första gången journalisterna i Kalityfängelset och kommenterad mötet i P1: ”Vi får en lösning när vi får en lösning och innan vi får en lösning har vi ingen lösning.”   Utrikesministerns tysta diplomati har till slut fått ett språk!
I Expressen sade Carl Bildt den 21 oktober 2011 att ”jag tror kanske inte att det alltid underlättas av att Sveriges utrikesminister gör bestämda uttalanden.” Man är böjd att ge honom rätt.


[1][6] Niklas Svensson, Expressen den 21 oktober 2011


Utrikesministern och diktaturerna i Tunisien och Libyen
Carl Bildt och Lundin Oil var även inblandade i oljeaffärer i Tunisien. I juni 2002 köpte bolaget 95 procent av aktierna i ett franskt oljebolag med verksamhet i Tunisien.
Våren 2011 avslöjade Expressen att Carl Bildt som styrelseledamot i Lundin Oil även varit inblandad i oljeaffärer med Muammar Khadaffis regim.   FN-rapporter från samma tid har beskrivit tortyr och avrättningar av oppositionella.
I en artikel i SvD den 23 mars 2011 undrade Urban Ahlin och Peter Hultqvist under rubriken ”Bildts förflutna belastar Sverige” ”Den stora frågan är – vilka fler diktaturer förutom Tunisien, Libyen och Sudan var Lundin Oil inblandat i under den tid då Carl Bildt satt i styrelsen för företaget? Och vilka kontakter hade Carl Bildt med regeringarna?
Hans uppgift var ju att som svensk f d statsminister fungera som dörröppnare i regeringspalats och oljeministerier. /…/  Det ligger en risk i att dessa gamla affärsrelationer kan misstänkas ha inverkan på svensk utrikespolitik  Kan umgänget i de oljefinansierade bankirpalatsen ha påverkat vad en svensk utrikesminister tar för ståndpunkt? ”

”Inga svar om blodet i oljan”

Vid Lundins bolagsstämma nyligen avfärdade utrikesministerns kompis Ian Lundin
Kerstin Lundells bok om folkfördrivning, barnsoldater mm som ”ett falsarium.” 
Under ovanstående rubrik skrev Expressens Fredrik Sjöshult den 11 maj att Ian Lundin – som i arrogans inte står utrikesministern efter - att mikrofonen skulle slitas ur handen på Kerstin Lundell och att han visade en propagandafilm ”där han framställs som den afrikanska motsvarigheten till Moder Teresa.  Dessutom prisade Lundin bolagets vd och koncernchef Ashley Heppenstall som ”årets olje-vd i världen.”

En bortrtetuscherad utrikesminister

Hyckleriet nådde nya och oanade höjder när Carl Bildt blivit utrikesminister följde en snabb - och i Lundin Oil-sammanhang ovanligt oblodig - dekapitering av hr Bildt på ett fotografi av Lundin Oils styrelse.  Efter den digitala halshuggningen återstod ett politiskt korrekt foto, där utrikesministerns kropp försetts med styrelseledamoten Ashely Heppenstalls huvud! Huruvida hybriden lyssnar till namnet Carl Heppenstall och Ashley Bildt förtäljer inte historien.  Färgfotot var publicerat i en artikel i DN av Juan Flores som skrev att ”delar av utrikesministern försvunnit med närmast sovjetisk retuschering.”
Kan inte Fredrik Reinfeldt retuschera bort hr Bildt för gott?
Att först göra affärer med diktaturer och sedan under stora åthävor tillåtas tåga in i Arvfurstens palats är en skandal utan motstycke.   Det är en skandal att Bildt kunde bli utrikesminister och en skam att han fortfarande är det.

ISM

*