söndag 16 september 2012

Myndigheternas och de statliga stiftelsernas förskingring av skattemedel Del 5


Statsrådsberedningen Dnr nr SB2012/6332, SB2012/6335, SB2012/6343, SB 2012/6372

Statsminister Fredrik Reinfeldt

 
 
Näringsdepartementet, näringsminister Annie Lööf och civilminister Stefan Attefall                                                         
Finansdepartementet, finansminister Anders Borg
Känndeomskopior till Christina Lugnet, regeringskansliet, Tillväxtverkets GD,  Lars Rask, U-B Fräjdén- Hellqvist, SSF,  Madelene Sandström, KK-stiftelsen samt  Vinnovas GD                            V g diariefört och meddela dnr tack
 
Ämne: Förskingringen av skattemedel, del 5
 
Regeringskansliet måste sopa rent framför egen dörr
Statsrådet Lööfs festande och trixande u p a
 
Fisken ruttnar som bekant från huvudet och därför förefaller det som en god idé att regeringskansliet sopar rent framför sina egna dörrar.
 
Ert statsråd Annie Lööf har slirat betänkligt i hanteringen av våra skattemedel. För detta bär statsministern genom sin utnämning av Lööf det yttersta ansvaret.
Den 9 augusti avslöjade AB att Näringsdepartementet spenderat drygt 357 000 kr på internrepresentation..
 
 Sedan Annie Lööf tillträdde som statsråd den 23 september 2011 har enligt uppgift 9 000 (?) fakturor skickats till skattebetalarna.
 
Bland statsrådet Lööfs överträdelser kan nämnas att fakturorna för en intern centerpartistisk ”sommarmiddag” för 15 personer för 21 695 kr på van der Nootksa palatset och fördrinkar för 920 krVilla Bonnier ”av misstag” (!!) skickades till skattebetalarna.
 
 
Hur kommer det sig att det aldrig begås några ”misstag” i andra riktningen? Lööfs politiska stab drack nästan en flaska vin per person.
 
 I det här fallet var det enligt Lööfs statsekreterare sommarens fel: ”Vi missade med anledning av sommaren .” Efter avslöjandet i DN skulle ”det rättas till.” 
Varför upptäcker ”ansvariga” politiker och tjänstemän – som det finns gott om i statsrådsberedningen och på regeringskansliet – aldrig några ”misstag” på egen hand utan måste ha hjälp av journalister?
 
När näringsministern arrangerade en julfest för över 616 473 skattekronor bokfördes denna enligt AB som ”seminarieverksamhet.  Att Lööf som den ögontjänare/ hycklare hon är  försökte förekomma Aftonbladets granskning genom att  rätta till felaktigheter innan festnotorna lämnades ut förvärrar givetvis läget ytterligare.  Sekreteraren i den parlamentariska yttrandefrihetskommittén Nils Funcke menar att Annie Lööf brutit mot grundlagen när AB begärde ut festnotorna: ”Det känns obehagligt att den politiska ledningen ska meddelas när en handling begärs ut.” [1][1]
 
Utan att förstå detta avfärdade Lööf den dyra julfesten med sedvanlig arrogans med: ”julfesten som det snackas så mycket om.
Jag förstår att folk blir upprörda. Jag är minst lika upprörd själv när det här uppdagas.
 


[1][1] DN 17 augusti 2012
 
 
 Det är som vanligt ”när det uppdagas” som upprördheten träder in. Så länge festandet för skattebetalarnas pengar inte ”uppdagas” är det OK att slösa med skattebetalarnas bekostnad och dessutom fiffla med bokföringen. I vanlig ordning hade heller ingen upphandling gjorts.
 
En liten upplysning till frk Lööf: kommunalanställda betalar enligt AB den 28 augusti sina jultallrikar själva och har fått gratiskaffet på sina arbetsplatser indraget”
 
På kommunikationskurs hos delfiner
 
Statsrådet Lööf står för ytterligare en skandal – hittills är det väl bäst att tillägga.
 
Den 17 oktober 2011 var Näringsdepartementet på kommunikationskurs hos Kolmårdens delfiner!  Denna utbildning av 23 medarbetare på enheten för regional tillväxt kostade skattebetalarna 32 430 kr. I priset ingick ”exklusiv visning i lagunen” till en kostnad av 10 000 kr samt övernattning i enkelrum med helpension på Vildmarkshotellet. Ytterligare en nota på 1 228 kr för fyra flaskor vin skickades till skattebetalarna.  I räkenskaperna kallades utflykten med vanlig kreativitet ”kommunikations- och feedback-kurs
 
Visningen beskrevs i ett utskick med orden: ”Säkert kommer du som de flesta att bli fascinerad av hur tränarna med sitt speciella teckenspråk kommunicerar med delfinerna.”  Jag kan upplysa statsrådet Lööf om att vi skattebetalare ”är fascinerade” av den politiska klassens språk när ni ”kommunicerar” med oss. ”Jag förstår den frustration och den ilska som många känner, för jag känner själv en enorm frustration.” sade hon i Expressen den 15 augusti. Men uppenbarligen känner frk Lööf i motsats till oss skattebetalare ingen ”ilska.
 
Frk Lööfs ”frustration” beror givetvis på att slöseriet och bedrägeriförsöken avslöjades.   För att möta ilskan och frustrationen som många känner, då tycker jag att det är viktigt att gå igenom allting, initiera den här översynen och rätta till om det finns eventuella felaktigheter. Det är det ansvar man måste ta som måste ta som högst ansvarig. 
 
Värt att notera ärt det lilla ordet ”om” samt inskränkningen ”eventuellt.  Det finns inget ”om” eller ”eventuellt” i de här lurendrejerierna.  Och varför tog Lööf inte sitt ansvar innan medierna avslöjade slöseriet med våra skattemedel?  Hon driver uppenbarligen sitt departement efter principen ”går det så går det.  Hur kompetent är ett statsråd som inte ens förstår var gränsen går mellan hennes departement och partiet? Inte heller tycks hon förstå att ”kommunikationskurser” hos delfiner drar ett löjets skimmer över hela regeringen.
 
 
Trots allt var det förmodligen billigare att anlita delfiner som kommunikationskonsulter än hr Bindefeld!
 
 Som finansiär av delfinjippot vill jag gärna ha ett exemplar av utvärderingen av vad Lööfs medarbetare lärde sig av delfinerna och hur dessa lärdomar implicerats i praktiken. För en sådan utvärdering har väl gjorts? Eller…?
 
Annie Lööfs föregångare som näringsminister Maud Olofsson var inte heller dålig på intern representation. Hon har internrepresenterat 150 gånger.  Bl. a har hon enligt uppgift ätit lunch med sig själv och skickat notorna till skattebetalarna.
 
 
 
Chefskurs i solen
 
Jämställdhets- och integrationsminister Nyamko Sabuni deltog i mars i en kurs för kvinnligt ledarskap i semesterorten Bahia Feliz på Gran Canaria. Kursavgiften på 41 250 kr fick skattebetalarna stå för medan Sabuni enligt Expressen ”betalade resa och hotell” själv..
Statsrådet fick bl. a lära sig att ”starta en process som förstärker medvetenheten om vad det innebär att var i en ledande roll som kvinna” och att ”komma närmare sina egna värderingar om sitt ledarskap” samt ”en form av ledningsinitiativ för mig själv.”   Den något flummiga kursen var förlagd utomlands p.g.a. att detta ”visat sig ge nödvändigt lugn och fokus för att arbeta med sin egen utveckling.”
 
Kursledaren Barbro Dahlbom-Hall anser att Kanarieöarna var den perfekta platsen ”Här i Sverige är det för nära till den egna kulturen. Där kan de gå ut på kvällarna och äta middag med varandra…
 
Av internrepresentation på departement och myndigheter att döma tycks det inte direkt vara några problem med att ”gå ut och äta” i Stockholm. En dag i veckan var ledig för att deltagarna skulle få tid att ”reflektera på stranden eller under en promenad.”
 
Eftersom Sabuni meddelat att hon tänker sluta som minister vid valet 2014 för att ”gå till näringslivet eller studera” kan man fråga sig varför skattebetalarna skall bekosta hennes utbildning.  Statsrådet var givetvis inte tillgängligt för en kommentar i Expressen. [1][2]


[1][2] Expressen 21 augusti 2012
 
 
Statsministerns fixande och trixande
 
Expressen avslöjade den 10 mars 2012 att dåvarande paret Reinfeldt köpt ett radhus tillsammans trots att de separerat. Genom att vara skriven på f d hustruns adress slipper statsministern betala förmånsskatt för att han bor gratis i Sagerska palatset.  Statsministern omfattas - lämpligt nog - av ett undantag i folkbokföringslagen som gör att han inte behöver vara skriven på Sagerska palatset även om han har sin ”huvudsakliga dygnsvila” där.  Genom att skamlöst utnyttja denna undantagsbestämmelse tjänar hr Reinfeldt minst 100 000 kr om året.[1][3]
 
Den 18 augusti avslöjade Expressen att Er närmaste medarbetare - Er personliga sekreterare - Heidi Kumlin bokat en limousine från Freys hyrverk för färd från Rosenbad till Harpsund tur och retur den 18 juni till en kostnad för skattebetalarna på 5 995 kr.  Det saknas specifikationer om syftet med resan och vilka passagerarna var. När Expressen bad Kumlin kommentera limousinhyran var hennes svar ”aj då, oj då.”
 
Statsministerns besök för sommartalet i Nacka väcker farhågor. Statsministern var nämligen omgiven av mängder av ljusblå ballonger med texten ”Fredrik” och ”Alliansen”.  Med tanke på ballongkostnaderna – 174 243 kr vid SSF:s galamiddag i Blå Hallen - inställer sig följande frågor: Vad kostade ballongerna? Vem bekostade dem? Gustavsbergs skattebetalare?
 
Vad kostade mötet i sin helhet? Belastade det Gustavsbergs skattebetalare eller Moderaternas partikassa? En redovisning är på sin plats, hr statsminister.
I augusti hade regeringen sin årliga kräftskiva. Vad kostade den? Vem var festfixare?  Gick fakturan till skattebetalarna?
 
Frågan är befogad eftersom Er näringsminister ju lät skattebetalarna stå för ett internt partiarrangemang. Dåliga förebilder saknas sannerligen inte.
 
Statsrådet Lööf har bjudit in Alliansen till ett möte på hennes hemort.  Kommer Alliansen att anlita gode vännen Bindefeld för att arrangera detta möte?
Statsministern, spindoktorn Schlingmann och lilla frk Lööf har nämligen föga förvånande nyligen synts på bild i kärvänligt fraterniserande med den belåtet flinande festfixaren i samband med ett mode-arrangemang vilket är minst sagt oroande med tanke på hur våra skattemedel slösas bort på hr Bindefelds försörjning
 
En genomgripande sanering behövs
 
Som finansiär av alla dessa oacceptabla – hittills kända är det bäst att tillägga - excesser, som sammanfattats i mina fem brev, kräver jag en ordentlig sanering av korrumperade politiker, myndighetschefer och tjänstemän.
 
Bl. a skall alla verkschefer som p.g.a. inkompetens och nonchalans missköter sina uppgifter sparkas ”på riktigt.  Sparken” skall givetvis betyda avsked utan lön och utan bibehållna förmåner.  Idag kostar det inte inkompetenta verkschefer någonting att ”få sparken.” Däremot blir det dyrt för skattebetalarna. Förutom bibehållandet av löner och förmåner för luftarbete under de år förordnandet gäller skall den avsuttne chefen ha en ersättare, oftast med högre lön än föregångaren på posten.
 
I stället för att belönas med en ny, hög och obehövlig tjänst med full lön i ett antal år skall chefer som misskött sitt uppdrag anmälas för tjänstefel enligt brottsbalken 20:e kapitlet, paragraf 1, 2:a stycket.  Det problematiska är att ansvariga departementschefer vägrar att göra en sådan anmälan och i stället håller de sina inkompetenta och felande chefer om ryggen.


[1][3] Fredrik Sjöshult, Expressen 10 mars 2012
 
 
Myndighetschefernas sekretessbelagda kravprofil avslöjad
 
Av SOU 2011:81 Myndighetschefers villkor framgår att regeringen sekretessbelägger kravprofilen vid s.k. ”öppen rekrytering” av generaldirektörer.
 
  Här har vi förmodligen svaret på varför regeringen så ofta misslyckas med sina tillsättningar, ty hur bedöms en ansökan som görs utan att den sökande vet vad som krävs av henne eller honom?. Kravprofilen blir allmän handling först i samband med att regeringen fattar sitt anställningsbeslut d.v.s. när loppet s a sär kört.
 
Med facit i hand kan man förstå att regeringen valt att sekretessbelägga kravprofilen. Det skulle ju inte se så bra ut med denna kravprofil i en platsannons:
Är du partyglad, slösaktig, oansvarig, manipulativ och inkompetent? Då är du mannen/kvinnan för oss!
 
Sökes till statlig myndighet alternativt stiftelse: partyglad, slösaktig och slarvig generaldirektör med dåligt omdöme. Vi fäster även stor vikt vid vidimerad ansvarlöshet. Du bör givetvis sakna sinne för ekonomi. Brist på i respekt för skattebetalarnas pengar är ett absolut krav. Du får gärna vara manipulativ och lögnaktig.  Inkompetens för uppdraget är inget hinder.  Inte heller uppenbara anlag för fusk/  förskingring av skattemedel utgör något hinder. Tvärtom. Om du gillar överdåd i form av mat och dryck samt ballonger är det givetvis ett stort plus i Din kravprofil.
 
 Om Du missköter Din tjänst tillräckligt grovt finns det obegränsade möjligheter till arbetsbefriat avancemang med bibehållen gd-lön och andra förmåner på Regeringskansliet. Svar till Registrator@primeminister.ministry.se.” PS 
 
Precis som regeringen Bildt gjorde på 90-talet plundrar regeringen Reinfeldt de fattiga för att gynna sig själva och kompisarna vid de statliga verken och företagen. I Grekland ser folket med total misstro på sina korrumperade och guldtäljande politiker. Det är ett sundhetstecken.
 
Och i Frankrike plockade - som tidigare påpekats - ett missnöjt folk för drygt 200 år sedan fram giljotinen när de fått nog av de privilegierades excesser!
   På förekommen anledning ber jag statsministern notera att mina frågor i breven 1 – 5 icke är retoriska utan kräver konkreta svar, tack
 
 

Avslutningsvis

 

en liten dikt med titeln Eko från Almedalen av Johan Strömstedt

 

Så stora ord det kommer

ur välsmord gycklartrut

det gycklarn ej bekommer

är att orden sagts förut.

 

Men ord som blott är floskler

kan upprepas om igen.

Om sanningen är borta

 det vet ju ingen än.

Om ögon som sett hoppet

om trygghet och om vård

nu gråter helt uppgivet

ty sanningen blev hård.

 

Av löften blev det intet

för pengarna tog slut

de delats ut bland hycklarna

helt utan sans och prut.

 

 

Med föraktfulla hälsningar

 

ISM

 

*

 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar