torsdag 13 september 2012

Myndigheternas och de statliga stiftelsernas förskingring av skattemedel Del 2


Statsrådsberedningen                                                                

Statsminister Fredrik Reinfeldt  

 
 
Utbildningsdepartementet, utbildningsminister Jan Björklund         
Näringsdepartementet, näringsminister Annie Lööf       
Civilminister Stefan Attefall                                                     
Regeringskansliet, att. Christina Lugn f k                          
Tillväxtverkets GD f k
 
Ämne: Myndigheternas och de statliga stiftelsernas förskingring av skattemedel, del 2
 
Tillväxtverket
 
Tillväxtverkets exklusiva s.k. ”seminarieverksamhet, internutbildning och andra konferenser” har sedan 2010 kostat skattebetalarna 16,5 miljoner kr.
Verket har slösat bort 7, 5 miljoner på ”interna seminarier och representation” och 9 miljoner på ”intern utbildning och andra konferenser.” Tillväxtverket måste ha världens mest utbildade personal.  Dock gäller detta uppenbarligen inte f d generaldirektör Christina Lugnet själv. Hon har inte ens lyckats lära sig att fri kost är en skattepliktig förmån och därför inte betalat någon förmånsskatt för mat och dryck eller arbetsgivaravgift för förmånen.  Ett minimikrav på en verkschef måste givetvis vara hon/han känner till såväl Skatteverkets regler som verksförordningen.
 
Bland ”seminarierna” finns bl. a en galamiddag på Grand Hôtel i maj i år och andra trivselaktiviteter som vistelser på slott, herrgårdar, vin- och chokladprovningar, skoteråkning i fjällen, skidåkning och liftkort i Åre, SPA-behandlingar, utflykter i skärgården med ribbåt, kajakpaddling, segwayåkning mm. I mars 2010 hyrde fem tjänstemän en taxibåt för att ta sig till Sandhamns seglarhotell för ett internt seminarium. Priset för middag, vin, övernattning var 25 211 kr.[1][1]
Verkets årliga s.k. ”medarbetardagar” har under tre år kostat skattebetalarna enorma belopp. Tabell 1 och 2
2010 års medarbetardag avhölls på Chinateatern och middagen för drygt 200 deltagare inmundigades på Sheraton.
2011 hyrde verket hela Cirkus. Enbart middagen, som avnjöts på Hasselbacken gick på 262 500 kr. 
Årets medarbetarmiddag på Grand Hôtel belastade skattebetalarna med 1 476 kr/person – totalt 428 225 kr. [2][2]
 
Till detta kom 375 kr/person för lunchen samt 115 000  kr för inhyrda talare och 50 000 kr för konferencier. Med hotellrum för personal utanför Stockholm kostade årets medarbetardag ofattbara 1 071 170 skattekronor.  Enbart alkoholen gick på 68 000 kr.
 
Lugnets lögner
  Lugnet hävdade att ”Grand var det billigaste alternativet” och att flera offerter begärts in: ”jag vet att när man tog in underlag – offerter – var Grand Hôtel det billigaste alternativet” I DN sade Lugnet: ”Det fanns väl att man tänker så här, oj så fint ställe med tanke på att man tagit offert och att man fick bästa priset här.”
 


[1][1] DN 2 augusti 2012
[2][2] Halstrad pilgrimsmussla med kalixlöjrom, ankleverterrin med aprikosemulsion, lättbakad röding med citronpudding, halstrad hälleflundra, grillad oxfilé, rökt ankbröst, profiteroles med nougatkräm, citronmousse med hallonswirl samt ”mignardises  var några av de läckerheter som  sköljdes ner med Graham Beck, Milton Park Chardonnay och Milton Park Shiraz.
 
 
Vilket visat sig vara ren och skär lögn.
 
Lugnets (bort)förklaringar
 
Lugnet förklarade i DN den 30 juli att ”jag granskar ju inte varje detalj” och skyllde på sina avdelningschefer. Hon medgav att ”det kan finnas ett eller annat som slunkit igenom.  Ett och annat”?  Slunkit igenom”? Bland det som ”slunkit igenom” är en vinprovning på Högberga gård för 20 000 skattekronor. ”Men det var” enligt Lugnet ”ingen riktig vinprovning utan mer som ett studiebesök. De hade börjat tillverka vin. Så egentligen fick vi se hur de gör, sen om vi fick en fingerborg var för att se.  20 000 kr för 40 ”fingerborgar” verkar ganska mycket kan man som finansiär av ”studiebesöket” tycka.
 
Enligt Lugnet var ”vinprovningen ett rent undantag” vilket inte hindrade att DN hittade kvitton på fem olika vinprovningar – eller ”studiebesök” - samt chokladprovning med diverse drycker för närmare 50 000 skattekronor.
 
Det är klart att jag förstår allmänheten när det gäller några case som du lyft fram som inte är okej, jag tror inte heller allmänheten tycker det är okej, det har jag full förståelse för” förklarade Lugnet för DN:s Mattias Carlsson på sitt pregnanta sätt.
 
Momstrixandet och fixandet
 
Tillväxtverket var en hejare på bokföringsknep som skulle få vilken importerad entreprenör som helst att bli grön av avund. 
Bokföringstricken gör att verkets representationskostnader blivit betydligt lägre än de är. 2011 snittkostnaden 623 kr per anställd. [1][3]
 
Lyxmiddagen på Grand Hôtel bokfördes givetvis på kontot för ”seminarier.” På samma konto har verket bokfört firmafester, middagar, nöjesaktiviteter.  På så sätt har verket kunnat begära tillbaka momsutlägg som inte varit möjliga med en mindre kreativ redovisning. [2][4] Genom att bokföra alla begivenheter som ”seminarier” fick verket tillbaka över 100 000 kr i moms.  Tabell 3
 
Tabell 3 Tillväxtverkets momsbedrägerier
År
Plats
Benämn.
Kostn./pers.
Totalkostn.
Återbet moms . repreesent.
Återbet
moms  seminar.
Förtjänst
2010
Sheraton
Seminar.
551 kr
117 380 kr
4 792 kr
23 476 kr
16 684 kr
20111
Hasselback.
Seminar.
699 kr
262 500 kr
6 750 kr
52 500 kr
45 750 kr
2012
Grand Hôtel
Seminar.
1 476 kr
428 225 kr
(644 000 kr inkl.lokal)
4 060 kr
52 081 kr
48 201 kr
Förtjänst på momsbedrägerierna 110 635 kr
 
En inte alltför kvalificerad gissning är att dessa 100 000  kr satsades på nya lyxmiddagar, fritidsaktiviteter och förlustelser.  I april 2011 åt sju personer middag på Urban Deli för 2 780 kr som först fördes till kontot för ”intern representation” men sedan överfördes till kontot för ”seminarier.” Mängder av fritidsaktiviteter har först bokförts som ”representation” och därefter flyttats över till kontot för ”seminarier.”
 
Andra lyxkrogar som frekventerats för verkets ”seminarier” är Gondolen, Kungsholmen, Ulla Winbladh m fl.[3][5] I april 2011 åt sju personer middag på Urban Deli för 2 780 kr. På utläggsredovisningen har kontot ”internrepresentation” strukits över och ersatts med kontot för seminarier. Också en avtackningsmiddag på Ulla Winblad för 4 282 kr lagts på seminariekontot.[4][6]
 
T o m inköp av starköl på Systemet kallas ”seminariekostnad.[5][7]
 
Lugnet sparkades snett uppåt
 
Civilminister Stefan Attefall försvarar den inkompetenta, vidlyftiga och omdömeslösa Christina Lugnet med den vanliga (bort)förklaringen att hon ”inte gjort något brottsligt.” [6][8]Att hon handlat klandervärt och omoraliskt finns uppenbarligen inte i hr Attefalls värld.
 
Hennes upprörande brist på känsla för vad som är oacceptabelt kan inte bagatelliseras med att” hon inte helt och hållet stått upp för det förtroende hon hade. 
De värden som måste prägla den statliga verksamheten, som inte bara bedrivs under lagarna utan ytterst är ett uppdrag från medborgarna LETA Det räcker inte att ha en policy. Den måste följas också” konstaterade Inga-Britt Ahlenius i DN den 17 augusti.
 


[1][3] DN 31 juli 2012
[2][4]  Karin Svanberg-Sjövall , DN 31 juli 2012
[3][5] Expressen 4 augusti 2012
[4][6] DN 31 juli 2012
[5][7] ibid
[6][8] Expressen 12 augusti 2012
 
 
 
Christina Lugnet misskötte sitt uppdrag så grovt att hon fick sparken - på politikerspråk ”blev entledigad - och belönas med att behålla full lön utan motkrav – 91 000 kr/månaden, fri bostad i Stockholms innerstad och fyra fria hemresor till Haparanda i månaden under tre år.  Notan skickas till skattebetalarna är på fyra miljoner kr. Hon lär dessutom få behålla sitt årskort på flygresor värt 171 425 kr.
 
Varför blir Lugnet inte återbetalningsskyldig av de skattemedel  hon slösat bort – eller i klarspråk: förskingrat - på furstlig representation i stället för att få ett  luftarbete i regeringskansliet?
 
Det lögnaktiga stolpskottet Lugnet var känd i Haparanda för att ha styrt kommunen med ”glitter och glamour.”  Med tanke på hur statsministerns utnämningskriterier ser ut var det förmodligen på de meriterna hon blev generaldirektör för Tillväxtverket.
I en enkät i Expressen svarade 99 procent nej på frågan om ”det är rätt att generaldirektörer som avgår får behålla sin lön.”
 
En onödig myndighet
 
Verkets namn kan förleda någon att tro att verksamheten har något med ekonomisk tillväxt at göra. De senaste avslöjandena har visat att inget kunde vara längre från verkligheten. Snarare handlar det om en statlig version av ”Lyxfällan.”
 
I sin bok Ett ramverk för innovationspolitiken konstaterar Klas Eklund m fl. finns det ”inget rakt och enkelt samband mellan FoU-satsningar och tillväxt.
 
I egenskap av myndighetens finansiärer måste skattebetalarna givetvis få ren utförlig – och gärna sanningsenlig – redovisning av vilken nytta denna överbemannade - 300 anställda – organisation gör för samhället.
 
Enligt Stefan Fölster är ”den allmänna uppfattningen att den sortens åtgärder som Tillväxtverket sysslar med har marginell betydelse. Genomgående är resultaten väldigt nedslående när man tittar på forskningslitteraturen.  Mats Odell, ordförande i riksdagens näringsutskott kräver en granskning av verket och att fördelningen av miljardstödet från EU redovisas.
 
Det har länge varit känt att myndighetens budget inte varit i balans. 2011 fick verket sex miljoner extra för att klara av att sköta verksamheten men i år har regeringen sagt nej till ännu mer pengar. Det leder nu till att verket måste spara tio miljoner vilket innebär indragningar av tjänster och andra nedskärningar.
 
 

ISM

 

Tabell 1

Listan är ett urval av Tillväxtverkets internrepresentation mm  under 2011,

publicerad i DN 30 juli 2012

Dag
Plats
Kostn
Deltag.
Syfte
Vad de fick
19  januari
Holiday Club, Åre
53 354 kr
16
Konferens
middag, vin
25 januari
Vår Gård, Saltsjöbaden
38 905
9
 -
Helpension m trerätters middag
10 febr
Storhogna, Vemdalen
64 321
18
Konferems
Middag, viner, liftkort, yoga
21 febr.
Almåsa konferens
392 430
40
Konferens
Helpension, middag 21 199 kr, vin, öl 15 755 kr
14 mars
Fiskekrogen, Göteborg
7 224
1i
Ledningsgruppsmöte
Middag, tre flaskor vin à 855 kr
20 mars
Lindblad Konsult, Göteborg
7 500
11
      -
Provsmakning av västerhavets delikatesser: ostron mm
24 mars
Högberga Gård
157 970
40
Konferens
Helpension, vin, vinprovning 23 929 kr
30 mars
Brasserie Absint
6 577
13
     -
Fläskfilé, sparris, crème brûlée
12 april
Hornavan, Arjeplog
87 658
40
Konferens
Mat, vin, starköl, skotertur 17 800  kr
23 maj
Matkaravan, Malmö
12 500
21
Matutflykt i Malmö
 
25 maj
Cirkus & Hasselbacken
554 076
220
Medarbetardag
Middag, musikunderhållning, dj  mm
16 juni
Engsholms slott
101 934
17
Konferens
Middag. Utflykt med ribbåt 24 425 kr
21 juni
Orbaden konferens
5 960
11
Konferens
Gästabud i Vikingahuset, bubbelpool
22 juni
Restaurang Nacka Strand
13 162
13
Konferens
Middag m vin 6 279 kr
1 sept.
Copper Hill Mountain Lodge, Åre
69 133
21
    -
Logi, mat, vin . Femkamp 15 936 kr

 

13
Bornholm
77 157
18
  -
Hotell och mat
19 
Djurönäset Konf. Värmdö
112 245
25
Konferens
Middag, vin. Aktivitet bensträckare 8 965 kr
19
Gårdsjö Älgpark
8 533
47
Älgvisning
 
21
Hässelby Slott
20 277
6
Konferens
Helpension, middag, vin
25
Cape East family resort, haparanda
31 685 kr
16
   -
Logi, sparesort
26 okt.
Rosersbergs  slott
187 791
32
Konferens
Middag.  2 tim aktivitet   35 994 kr
31 okt.
Högbo brukshotell
208 900
55
Konferens
Middag. Chokladprovning 7 800 kr, vinprovning 13 650 kr, restaurangnotor 12 385 kr
1 dec
Bomans hotell, Trosa
 
146 510
 
 
38
 
 
Konferens
 
 
Lunch, vinvandring, badstuga. Ölnota
8 867 kr
 
8 dec.
Hotell Diplomat, Åre
66 229
25
Konferens
Middag, show på Wallmans
8 dec.
Tändstickspalatset
106139
28
Ledarkonferens
Julmiddag 16 240 kr, kvällsarrangemang 12 000 kr
28 dec.
Hotell  Blå Blom
17 064
6
Konferens
Trerätters middag med vin

Totalt  3 494 483 kronor 

 

Tillägg till tabell  1

Tidpunkt
Plats
Kostnad
Antal deltagare
Syfte
Vad de fick
Januari 2010
Hotell Granen, Åre
116 174 kr
Avd utveckling och regional tillväxt
6, 5 timmars konferens
Tre rätters middag m vin,spa, liftkort
Dag 2 Utomhusaktiviteter
Mars 2010
Sandhamns seglarhotell
25 211 kr
5 tjänstemän
Internt seminarium
Taxibåt Sthlm- Sandhamn, middag m vin, övernattning
April
Urban Deli
2 780 kr
7
Seminarium
Middag
6 dec 2011
Ulla Winblad
4 282 kr
Internat. Avd
Avslutningsmöte och avtackning
middag

Totalt  148 447 kr

 

*