onsdag 17 oktober 2012

Sverige – på arabiska


Om man fortfarande haft förmågan att bli förvånad hade man nog blivit förvånad när man läste detta i SvD (den 19 oktober 2011): ”Sverige har fått en officiell sajt på arabiska.”

Det är UD som lanserade hemsidan ar.sweden.se utvecklad av Svenska institutet på uppdrag av handelsminister Ewa Björling.


Det började med sajter på engelska, franska, tyska och ryska. När förslag kom om en kinesisk sajt sa jag: ’hallå, har vi glömt arabiska?” sade Björling i SvD. 

På sajten finns bl. a praktisk information om hur man söker till svenska universitet eller hur man gör för att få jobb i Sverige. Förmodligen finns det även utförlig information om hur man lurar asylsystemet, får PUT på falska premisser och tillskansar sig en uppsjö av bidrag samt bedrar Försäkringskassan på miljonbelopp!

Sverige behöver bli mer känt i Mellanöstern. Syftet är att öka intresset och förtroendet för Sverige” sade Björling.

Om det är något Sverige inte behöver är det att ”bli mer känt i Mellanöstern”!

 
 
Entreprenörerna i personlig assistansbranschen
 
Nu skriver och talar medierna om miljonbedrägerierna i den lukrativa personliga assistansbranschen. Givetvis utan att nämna att merparten av bedragarna kommer från bl. a Mellanöstern!  De utgörs m a o av Maud Olofssons, Annie Lööfs, Erik Ullenhags nybyggare d.v.s. driftiga entreprenörer!  Det räcker att nämna namn som pizzabagaren Hassan Charkas i Halmstad som blev rik på att blåsa Försäkringskassan, när han för sju år sedan startade sitt assistansföretag Charkas Assistans AB.
 
Han fick drygt 81 miljoner kr i bidrag av staten d.v.s. våra skattepengar för att bedriva sin verksamhet. Flera av de anställda ”assistenterna” var släktingar.
I många fall var inte bara behovet av assistans en bluff utan de som fick hjälp bodde inte ens kvar i Sverige.  Bl. a flyttade en person som beviljats assistansersättning till Egypten och Försäkringskassan fortsatte att betala ut 2,3 miljoner skattekronor till Charkas Assistans. Pengar som enligt Expressen den16 mars 2012 ”gått upp i rök.”
Charkas underlät bl. a att redovisa en lön till sig själv på 34 miljoner kr vilket medförde att han 2010 betalade 10, 6 miljoner kr för litet i skatt.  Han har även betalat ut 22 miljoner till sig själv i aktieutdelning och enligt Skatteverket har han betalat ut 12 miljoner i svarta löner. Hassan Charkas dömdes till 16 månaders fängelse och 3 års näringsförbud
 
 
 
En irakisk invalid” i Uppsala rörde sig obehindrat och körde bl. a bil till Irak, där han också sysslade med bedrägerier.  Hans affärsidé var att lura till sig nya bilar i Uppsala, som han körde till Irak där ”de stals eller havererade.”
 
 Flera läkare intygade att han led av svåra polioskador och andra fysiska och psykiska problem.  Irakiern tillskansade sig 270 000 kr för personliga assistenter. Han vägrade betala tillbaka pengarna till FK genom att hävda att han p.g.a. sina psykiska besvär inte var återbetalningsskyldig och hotade att polisanmäla FK.
Frågan hur han kunde åka tillbaka till Irak – det land han flytt ifrån ”undan krig och förföljelse” får givetvis inte ställas.
 
Irakiern är nära vän med den s.k. ”kaninmannen” Samir Ali Hussein Ehsan som under fyra år lurade FK på tre miljoner skattekronor genom att hävda att han var gravt handikappad och rullstolsburen. Trots detta kunde irakiern dansa med Lisebergskaninen och köra radiobil på nöjesfältet. Polisen fann också en DVD-film som visade att Samir Ali Hussein Ehsan fullt frisk under en resa till Damaskus. Hans föräldrar hade intygat att han varken kunde gå, stå, äta eller klara sina toalettbestyr på egen hand.  Hela familjen Abdallah Hussein Ehsan deltog i bedrägerierna. Såväl pappan som systrarna anställdes som personliga assistenter.[1][1]
 
En invandrare från Egypten beviljades 2005 ersättning för 7 800 assistanstimmar p.g.a. att han var förlamad och rullstolsbunden. FK hade beviljat mannen tre personliga assistenter som skulle bistå mannen i Kairo. De hade endast lämnat namn och födelseår på ansökningarna. Under det år mannen bodde i Kairo stod den rullstol han påstod sig vara helt beroende av kvar i lägenheten i Sverige. Han hade anmält att han ”tappat sitt svenska pass under en strandpromenad i Kairo” trots att han inte kunde gå!


[1][1] Halmstad tingsrätt, mål K 22418-09 och K 22440-09.
 
 
 
Irakiern Dourmouch Iachar Mestan i Varberg hävdade att han ramlat och blivit förlamad. Han kunde visa papper på sina skador och beviljades assistentersättning för 400 timmar/månaden. Enligt utredningschef K-A Ockell vid Hallandspolisen kunde Mestan ”inte uppvisa några som helst skador för en specialist.  Den enda medicin han har behov av skulle väl vara Alvedon.”
När han avslöjades med att kunna gå och rullstolen var undanstoppad i lägenheten hade han lurat FK på 7,8 miljoner kr.  Hans personliga assistenter heter Chadie Mestan, Chirin Mestan och Alekbar Mestan. Han dömdes 2010 till fyra års fängelse.
 
Sedan 2007 spelade den 32-årige irakiern Ali Rahdi Raheem Al-Monzani CP-skadad och kvitterade under tre år ut 160 000 – 180 000 kr/månaden - motsvarande 6 till 8 heltidstjänster och innebärande dygnet-runt passning. Trots att polisen filmat al-Monzani bl. a när han deltog i en bordtennistävling hade han fräckheten att komma till rättegången i rullstol och hävda att han var ”gravt rörelsehindrad.”
 
 Adnan Suleiman äger det företag som administrerade al-Monzanis assistenter.
En etiopisk kvinna är sedan 2007 efterlyst och häktad i sin frånvaro för att ”i sin frånvaro ha kvitterat ut hundratusentals kronor från Försäkringskassan.”  Enligt åklagare Jacob Holmberg har hon begärts utlämnad till Sverige men etiopierna vill lagföra henne för de brott – bl. a människosmuggling och bedrägeri - hon begått där.
De här exemplen är givetvis bara toppen på ett gigantiskt isberg. Listan på deras bedrägerier kan göras hur lång som helst.
 
 
Skilda världar
En liten kuriositet: Sandvikens kommuns inkassoföretag har enligt Arbetarbladet krävt ett dödsbo på 160 kr för att den avlidne mannen hade en obetald ränta på 3 kr och 46 öre för en för sent betald hemtjänsträkning.  En inte alltför kvalificerad gissning är att mannen var etnisk svensk!
 
IMS
 
*