måndag 25 februari 2013

Svenska chefer är en tillgång för välfärden 3


Gunnar Wetterberg

SACO”Svenska chefer är en tillgång för välfärden” 3

 

Herr Wetterberg,

Vilka av nedanstående chefer anser Ni vara ”en tillgång för välfärden”?

 

Fler ”välfärdstillgångar”

 

Stockholms fastighetschef försnillade skattepengar – fick 2,2 miljoner

 

Stockholms stads fastighetschef Torbjörn Johansson godkände falska fakturor för 180 000 kr för evenemang som ingen beställt, aldrig ägt rum, och som arrangerats av företag som inte existerade.  De omfattande bedrägerierna skedde i nära maskopi med en konsult och inbegrep bl. a en ”kick-off” för 36 875 kr trots att konsulten inte haft med evenemanget att göra, Projekt Brunkeberg – konsulten fick 25 000 kr för ”förslag och idéer” trots att denne aldrig levererat några förslag eller ens träffat den projektansvariga. 

 

Trots att revisorerna konstaterade flera allvarliga fel slapp denne höge chef – d.v.s. ”kulturtillgång” polisanmälan och belönades i stället med 2 2 miljoner i avgångsvederlag

 

En annan chef – stadsdirektör Irene Svenonius var ovanligt snabb i vändningen – fyra dagar efter det hon fått revisorernas rapport skrev hon snabbt under det avtal som gav fastighetsdirektör Johansson 24 arbetsbefriade månadslöner på 2, 2 miljoner kr av stockholmarnas skattepengar.[1][1]

 

”En tillgång för välfärden”, hr Wetterberg?

 [1][1] DN 9 juni 2011

 
 
Solnas stadsdirektör Sune Reinhold åtalades för mutbrott
 
2011 åtalades Solnas förre stadsdirektör Sune Reinhold för grovt mutbrott - 900 000 kr - i samband med byggandet av Nationalarenan i Solna. Samtidigt åtalades fyra direktörer och den moderate ordföranden i kommunstyrelsen Lars- Erik Salminen för grov bestickning. 
Fabeges styrelseordförande Erik Paulsson, Peabs vice vd Anders Elfner och Salminen gjorde upp om att Reinhold genom ett nystartat bolag skulle skicka en räkning på 31 250 kr i månaden till ett av bolagen i arenaprojektet.
 
”En tillgång för välfärden”, hr Wetterberg?
 
 

Tillsynsmyndigheterna utövar ingen tillsyn

 

Ytterligare exempel på myndighetschefernas inkompetens är att de aldrig upptäcker några missförhållanden inom deras eget fögderi. Det är alltid medierna som slår larm och då först framträder de ”ansvariga” cheferna och är ”förvånade” och ”överraskade” och ibland t o m ”bekymrade” och ”oroade.”

 

Bl. a var chefen för Socialstyrelsen nyligen ”vääääldigt förvånad” när han fick höra att vem som helst får bl. a injicera botox/nervgift och fettsuga med laser – en metod som anses mycket farlig.  Tillsynsmyndigheten har ingen som helst kontroll över hur många kliniker som bedriver en verksamhet som ofta resulterar i felbehandlingar med förstörda liv som resultat.  Socialstyrelsens chef hävdade att rådande regelverk räcker och att den verksamhet som bedrivs vid ett stort antal kliniker verksamhet var helt OK.

 

Socialstyrelsens chefer underlät att slå larm om att de ersättningsläkemedel som apoteken envisas med att prångla ut inte omfattas av läkemedelsförsäkringen.  De visste förmodligen inte om detta. Det vore givetvis orimligt att kräva en så stor kompetens av chefen för en tillsynsmyndighet.

 

Statskontorets chefsjurist Jonas Widell har nyligen konstaterat att” Socialstyrelsen inte klarar sitt uppdrag, arbetsmiljön är urusel och generaldirektören Lars Erik Holm uppenbarligen inte är riktigt klok. Jag kan inte förstå att ingen ingriper.

 

Hr Holm tyckte att det var ”omdömeslöst att uttrycka sig på det viset”. Men bristen på omdöme ligger givetvis i att myndigheten inte klarar av sitt uppdrag d.v.s. tillsyn av socialtjänst, hälso- och sjukvård. Chefens (bort) förklaring lät inte vänta på sig: ”Det är en hård arbetssituation med många uppdrag och det är något vi pratar mycket om.” Pratar”??

 

Det är väl för att klara av såväl arbetssituation som uppdrag som generaldirektören uppbär sin höga lön. Eller…?

 

Även avslöjandena om de grava missförhållandena i den s.k. äldreomsorgen kom som en total överraskning för Socialstyrelsen.

 

När cheferna - denna ”tillgång för välfärden” - ertappas med missförhållanden, rena oegentligheter och med hela armen i de skattefinansierade syltburkarna är ansvarsmed-vetandet alltid lika med noll.

 

Hur kommer det sig, hr Wetterberg, att dessa kompetenta chefer aldrig själva upptäcker några som helst missförhållanden i den verksamhet de har skyhöga löner, gigantiska pensionsavtal, bonusar och mängder av andra förmåner för att sköta exemplariskt?

 

Aningslösheten och inkompetensen är monumental hos dessa chefer, som Ni har anser vara ”en tillgång för välfärden.”

 

Lönande läkemedelsaffärer

 

Exportföretaget Pharmera omsätter miljoner på läkemedelshandel genom att köpa upp skattesubventionerade läkemedel på svenska apotek och sälja dem vidare till utländska läkemedelsföretag i bl. a Afghanistan, Burma, Egypten, Irak, Libyen, Rwanda och Syrien. Vd och delägare är f d KD-politikern i Danderyd Sverker Littorin. En av ägarna och cheferna Fredrick Eckerstein jagas av internationell polis för enorma skulder. Läkemedelsverkets chefsinspektör Tor Gråberg hade i Aftonbladet inga synpunkter på företagets verksamhet som ”är helt i sin ordning.” Vilket inte heller Socialstyrelsen tycks ha.

 

Dumstruten sitter som gjuten

 

Ett annat exempel på inkompetenta chefer utan insyn i den egna verksamheten är CSN, där ”ansvariga” chefer inte hade en aning om att självmordsbombaren Taimour Abdulwahab tillskansat sig 450 000 kr genom förfalskade studieintyg.  Detta upptäcktes givetvis inte av den svenska myndigheten utan av det engelska universitet, där han påstod sig studera.

 

När bedrägerierna med hästkött i lasagnen avslöjades var – eller spelade – alla chefer ovetande.  Bl. a informationschef Christina Gezelius, Martin & Servera, presschef Ingmar Kron, Axfood, Lena Malm, produktsäkerhetsansvarig hos Coop, kvalitetschef Johanna Stiernstedt, Ica bedyrade att ”vi arbetar stenhårt med kontrollen av våra leverantörer, vi ser över hur vi kan förbättra våra inköpsrutiner, vi har beslutat att kraftigt utöka vår stickprover,  det handlar om globaliseringen, vi har så många olika varor, vi vet ännu inte om produkten verkligen innehåller hästkött” etc. Vi minns fortfarande Icas omfattande om-märkning av köttfärs för vilken ingen chef ville ta något som helst ansvar.

Livsmedelsverkets chefer var givetvis helt ovetande.

 

Chefen för det svenska s.k. ”försvaret” Sverker Göransson är” utmattad”

Chefen för det obefintliga svenska försvaret ÖB Sverker Göransson klarar trots alla skattemiljarder inte av att försvara Sverige i mer än ”en vecka mot ett begränsat anfall i en begränsad del av landet. ”Hur kompetent är man då?  Dessutom klarade denne chef inte av att ställas till ansvar för sitt misslyckande utan måste sjukskriva sig i tre månader p.g.a. ”utmattning.” Hur man kan bli ”utmattad” av att ha så litet att göra som det innebär att försvara en begränsad del av Sverige i en vecka är en gåta.

 

Polischefen och kvinnorna

En hög polischef kunde i åratal utnyttja och våldta unga kvinnor/flickor medan han åkte landet runt och föreläste om kvinnors jämställdhet!  En kulturtillgång?, hr Wetterberg?

 

ISM

 

*