söndag 12 mars 2017

På bara någon vecka har utländska journalister lyckats riva plåstret av Sveriges sår bättre och mer effektivt än deras svenska kolleger har lyckats med på 30 år.Tim Pool är en del av Den fjärde statsmakten, precis som den krönika du läser nu. Det är vi som skildrar de delar av verkligheten som gammelmedia utelämnar, det är oss de fruktar så till den grad att de med alla medel vill tysta och förinta oss.

Tim Pool reser till krigszoner och andra konflikthärdar världen runt och bedriver fri och oberoende journalistik. Sina reportage lägger han ut på youtube. Hans arbete finansieras av tittare och donatorer. Han får ofta höra från sina tittare att hans rapporter är deprimerande. Men det arbete han gör är viktigt, säger han:

”Det handlar om saker som vi måste känna till om vi vill att världen ska bli bättre. Det finns människor därute som arbetar med de mest fruktansvärda saker. Material som suger. Men de som fokuserar på det arbetet formar ett slags barriär som håller andra människor i säkerhet, låter dem leva bekväma liv.”

Det Tim Pool förmedlar är också min och andras erfarenhet i alternativmedia. Tack vare att vi är ett växande antal personer som offrar mycket i våra personliga liv och arbetar med att förmedla alternativa sidor av verkligheten kan alla som inte vill eller orkar engagera sig leva med högre kvalitet, med ett större utbud av information.

De utländska reportrarna berättar inget nytt. De berättar ingenting som inte svenska alternativmedia har rapporterat om i många år. Skillnaden är att de gör det på engelska, opinionstrycket blir större för att de når ut till en internationell publik, och de kan inte stigmatiseras och tystas lika effektivt av svenska media.Den första statsmakten – Regeringen.
Den andra statsmakten – Riksdagen.
Den tredje statsmakten – Massmedia.

Tim Pool är en del av Den fjärde statsmakten

I ett normalt demokratiskt samhälle ska Den tredje statsmakten, det vill säga media, granska de två första. Det fungerar inte i Sverige. Etablerade media sviker sedan länge sitt demokratiska uppdrag att granska makten och ge allmänheten korrekt och saklig information. Journalistik har förvandlats till politisk aktivism.

***

Därför behövs Den fjärde statsmakten

Eftersom den tredje statsmakten sviker finns och behövs Den fjärde statsmakten, medborgarmedia eller alternativa media. Vi är en folklig rörelse som kommer ur ett organiskt behov, ett tomrum där gammelmedia lämnat walk over. Vi behövs för att gammelmedia så ofta ljuger, mörklägger och utelämnar. Vi behövs för att media i alltför stor utsträckning har en egen vänsterpolitisk agenda – nästan all information silas genom ett ideologiskt filter innan den når allmänheten.

Vi behövs för att vi är fria att tänka och skriva vad vi vill. Vi växer och blir allt starkare. Vi är ekonomiskt oberoende i bemärkelsen att ingen äger oss och kräver avkastning av oss. Vi låter oss inte styras av några överordnade intressen. Ingen bestämmer åt oss vad som är tillåtna respektive förbjudna fakta. Vi har den frihet som journalister i gammelmedia avundas oss men alltför sällan gör någonting för att själva erövra.

***

I en maktpyramid är makten koncentrerad till toppen. Därför måste makten alltid granskas nerifrån och uppåt. När de gamla formerna för maktgranskning har spelat ut sin roll innebär Internet en revolution. Nu har vem som helst möjlighet att granska och kritisera politik och media och publicera sina slutsatser på nätet.

Det som händer är att Den fjärde statsmakten övertar gammelmedias plats som sista instans längst ner i pyramiden. Dessutom inkluderar vi gammelmedia i vår granskning. De med mindre makt granskar de som har mer.

Läs hela artikeln av Julia Caesar1 kommentar:

  1. Utomlands kallas media den fjärde statsmakten därför att de där har självständiga domstolar.

    SvaraRadera