fredag 21 april 2017

EUs kollaps är nu "Överhängande"
Doug Casey: Tja, det som har förändrats är att hela situationen har blivit mycket värre; Det ofrånkomliga har nu blivit akut.

Den europeiska unionen utvecklades, från i grunden en frihandelspakt till en jätte, dysfunktionell, övergripande byråkrati. En frihandelspakt mellan olika stater är inte nödvändigt för en fri handel. Eurokraterna skapade istället ett avtal i storlek med telefonkatalogen över New York som reglerade allting. Det är det som är problemet med europeiska unionen. De säger att det rör sig om fri handel men egentligen är det någons godtyckliga idé om “rättvis handel,” vilket leder till att allting regleras.

Den europeiska unionen i Bryssel är sammansatt av en klass byråkrater som har extremt hög lön, oerhörda förmåner, och har sin egen själv-hänvisande lilla kultur. De är precis samma sorts människor som bor i Washingtons kranskommuner.

Hela idén var fel eftersom svenskar och sicilianare är lika skilda från varann som polacker och irländare. Det finns lingvistiska, religiösa, och kulturella skillnader, och stor skillnad i levnadsstandard. Artificiella politiska konstruktioner kan aldrig överleva. EU är bra för “eliten” i Bryssel; men inte lika bra för den vanlige medbogaren.

I Spanien vill Baskerna och Katalanerna bryta sig loss, och i Storbritannien vill skottarna göra det förenade kungadömet betydligt mindre förenat. Man måste komma ihåg att innan Garibaldi bestod Italien av små hertigdömen och furstedömen som alla hade sina egna varianter av det italienska språket. Och på samma sätt var det i det som nu är Tyskland innan Bismarck år 1871.

I Italien röstade 89% av venetianarna för att separera för några år sedan. Den italienska regionen Sydtyrolen, där 70% av folket talar tyska, har en stark självständighetsrörelse. Det finns rörelser i Korsika Corsica och ett halvt dussin andra områden i Frankrike. Även i Belgien, där EU ligger, är chansen ypperlig att Flandern vill separera vid något tillfälle.

Och från strikt filosofisk synpunkt borde idén inte vara en världsregering, som “eliten” skulle föredra, utan cirka sju miljarder små individuella regeringar. Det skulle vara mycket bättre med tanke på frihet och välfärd.

Vi kommer att få se andra länder lämna EU. Nästa land kan vara Italien. Alla italienska banker är rakt igenom bankrutt i det här läget. Det finns en stor chans att Italien kommer att göra sig kvitt euron och lämna EU.

Om Marine Le Pen vinner valet kommer Frankrike också att lämna.  Hon skulle också deportera migranterna från Afrika som bor i tältläger och pappkartonger överallt. Dessa människor är inte självförsörjande, och de vill förstöra vad som finns kvar av den franska kulturen.   Fransmännen har inga goda alternativ, åtminstone om man tänker på åsiktsfrihet och fri marknad. Men det stämmer in på hela Europa. Hela konceptet av frihet är dött inom Europa.

Amerikaner borde se fram emot EUs uppbrott nästan lika mycket som europeerna själva. Tyvärr är de flesta amerikaner ganska enkelspåriga, och europeer är så vana vid socialism att de har ännu mindre grepp om ekonomi än amerikanerna. Men nu blir det på det här sättet i alla fall.

Det kaos som tornar upp just nu i Europa kan vara något bra—för den som har placerat sig väl. Man vill ju inte följa med det sjunkande Titanic. Man vill överleva så man kan komma över till nästa båt som tar en till det tropiska paradiset. Men just nu befinner du dig på den stormiga Nordatlanten. Zerohedge


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar