söndag 30 april 2017

Ingrid Carlqvist berättar om varför hon kan tänka sig att samarbeta med nazister så länge Sverige befinner sig i faraHennes argument är att danska motståndsrörelsen samarbetade med kommunisterna när Tyskland ockuperade Danmark, och hon kan därför tänka sig att göra samma sak.
För att få lite historisk bakgrund om varför Tyskland ockuperade Danmark och Norge vill jag hänvisa till en artikel på Fria Sidor:

Britternas planer att inta Norge

När Storbritannien och Frankrike förklarade krig mot Tyskland 3 september 1939 annonserade Sverige, Danmark, Norge och Finland omedelbart sin neutralitet. Tyskland förklarade då att man lovade att respektera detta men gjorde samtidigt klart att man inte skulle sitta passiv om Storbritannien inte också respekterade neutraliteten.

Helt centralt för Tyskland var att man köpte 11 miljoner ton järnmalm från Sverige som sedan transporterades till den isfria hamnen i Narvik. Lika centralt som det var för Tyskland att säkerställa leveranserna, lika centralt var det för Storbritannien att stoppa dem.

Redan i oktober 1939 hade den tyska amiralen i marinen, Erich Raeder, varnat Hitler för att Tyskland hade ett mycket svårt strategiskt läge genom sitt beroende av järnmalm från Sverige för de fall britterna först skulle komma att inta Norge. Han uppmanade redan nu Hitler att slå till först. Skulle britterna komma först skulle det vara omöjligt att sedan säkra hamnen i Narvik och Tyskland skulle då inte få tillräckligt med järnmalm.

Läs hela den artikeln på Fria Sidor


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar