fredag 19 maj 2017

Sydkoreanerna fruktar att USAs THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) kommer att göra dem till en måltavlaDet vore ett bra förslag att be USA att ta bort sitt THAAD missilsystem från Sydkorea för det kan komma som en chock för många som blivit varse när det väl är här så blir det accepterat, förklarar säkerhetsanalytikern Charles Shoebridge.

Sydkorea kan komma att skicka tillbaka ett nyligen installerat kontroversiellt missilsystem tillbaka till USA, “om det inte genomgått korrekta lagliga inrikes procedurer,” enligt Woo Won-shik, the ledare för det styrande Demokratiska partiet.

THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) systemet placerades i landet förra året som en del av ett avtal som blev överenskommet av de förra amerikanska och sydkoreanska ledarna för att möta hotet från Pyongyang.

Men efter att Sydkoreas nya president fick makten den här månaden har apparaten blivit en stor tvistefråga.

Saker och ting eskalerade när president Trump krävde av Seoul att bidra med 1 miljard dollar till projektet.RT: Varför skulle sydkoreaner motsätta sig ett missilt försvarssystem som är till för att försvara dem?

Charles Shoebridge: När man tittar djupare på situationen för halvön, så är det inte så självklart som det kan se ut. För det första har vi det stora hotet, skulle många säga, från Nordkorea till Syd. Och där finns ett hot, och det är uppenbart att vad som pågår här skulle Nordkorea själva känna sig hotade av Sydkorea och dess allierade USA.

Det stora hotet kommer från de konventionella krafterna av vilka Nord har rejält mycket. Om vi tittar var Seoul befinner sig på kartan, som ju är huvudstad i Syd, så ligger det ju bara några tiotals kilometer från Nordkoreas gräns. Det är verkligen hotat av konventionella styrkor. I verkligheten är det inte ballistiska missiler som hotar Sydkorea just nu.

 Nordkorea utvecklar kärnvapen som vi vet, de har kärnvapen; de utvecklar en kapacitet att placera dessa vapen på ballistiska missiler. Men alla deras test hittills har bara varit medium eller längre distans system vilka skulle kunna hota fler länder, såsom Japan kanske, även Australien eller Ryssland i framtiden – vi vet aldrig på vilket sätt den geopolitiska situationen kommer att förändras – eller kanske USA själv snarare än Sydkorea.

Det finns flera anledningar också på grund av den nya regeringen, jag tror att det finns mycket ilska i USA, den avgående regeringen i Sydkorea hafsade igenom utplaceringen av detta system som sagt var, jag tror att många i Sydkorea ser det som ett fullbordat faktum. Och nu duggar kommentarerna om att man ska be USA ta bort sitt system.RT: Eftersom systemet redan har blivit installerat, är det då möjligt att skicka tillbaka det?

CS: Naturligtvis går det. Men det blir ett stort steg, inte bara militärt utan också i termer av säkerhetsarrangemang mellan Sydkorea och USA, speciellt när nya regeringar i båda länderna vill ha nära relationer. Men naturligtvis också i den stora bilden vill Sydkorea också förbättra de ganska dåliga relationerna med Kina.

Kina har motsatt sig detta missilsystem för att de fruktar det faktiskt är ett svepskäl för USA att installera kraftfulla radar i Syd, vilket kommer att ha en destabiliserande effekt på avskräckningspotentialen för dess nukleära missilstyrka.

Om amerikanska radar kan titta in i Kina så kan de ha en degraderande effekt på Kinas nukleära avskräckning. Och naturligtvis är det många i Sydkorea som tror – och det här är inte grundlöst – att positioneringen av detta missilsystem kommer att göra Sydkorea till en större måltavla. Dessutom finns bekymmer om kostnaden för allt detta: Vem ska betala för det här systemet? RT

Kommer USA någonsin att sluta hota andra länder? Nej, inte så länge deras ledstjärna är den sionistisk globalismen!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar