söndag 18 juni 2017

Medelhavets hjältar.!?Det är slitsamt, säger Nico, att ständigt behöva försvara sig mot påståenden som han menar är en del i ett politiskt spel om flyktingpolitiken.“EU:s gräns- och kustbevakningsbyrå Frontex menar att det underlättar smugglarnas verksamhet som därmed inte behöver transportera människor så långt. Kritiker anser också att fler ger sig ut på havet för att de vet att de kommer att bli räddade”.Italienaren Nico (som troligtvis inte röstar på Liga Norte!) – hävdar att räddningsaktionerna på Medelhavet inte spelar flyktingsmugglarna i händerna. Det är möjligt att han inte begriper bättre än så och att han tror sig “tjäna humanismen” genom sitt engagemang. På samma sätt som “godisterna” på tidnings- och TV-redaktionerna här i Sverige skaffar sig en bekväm kudde för sin sömn.


I verkligheten står det emellertid utanför allt tvivel att det är just så det fungerar. D v s att för varje person och varje barn som dessa “humanister” plockar upp i Medelhavet, så inspireras tio nya i Afrika och Mellanöstern att utnyttja möjligheten att komma till Europa via flyktingsmugglarnas gummibåtar. Medvetna (?) om att det väntar en armada av räddningsbåtar strax utanför den kust de lämnar, som med alla till buds stående medel sörjer för att de ska komma “torrskodda” till Europa och Sverige.


Rimligtvis borde inte dessa hjältar – vare sig av italienskt slag eller besättningen på de svenska kustbevakningsfartygen stationerade i Medelhavet – framställas och hyllas som “hjältar”. Snarare borde de ställas till ansvar för varje drunknad person som de uppmuntrat till att ge sig ut på havet..!


Ändå fortgår detta vansinne med ökad omfattning varje dag! Se nedan ett par av de senaste dagarnas skildring av de heroiska insatserna.!?:


//Kenneth Sandberg

PS: Vid sidan av den hycklande humanismen i räddningsaktionerna, kan svenska det PK-etablissemanget också “stoltsera” med sitt stöd till störtandet av Khaddafi och Saddam Hussein – d v s de mest verkningssamma insatserna för att skapa det kaos och dom konflikter som orsakar folkvandringar och båtfärder över Medelhavet..!

..........(6 min in i sändningen)

“Svenska kustbevakningen räddade igår 650 personer som upptäcktes i gummibåtar utanför Libyens kust i Medelhavet. Totalt genomfördes fem olika räddningsinsatser och bland dom räddade fanns även barn. Fartyget Triton patrullerar sedan i maj gränsen mellan Italien och Libyen”.Varje vecka drunknar flera hundra människor på Medelhavet. DN:s Katia Wagner och Anders Hansson har följt med räddningsfartyget Aquarius under en åtta dagar lång insats. 731 människor räddades från en säker död, trettio var barn. Yngst var tre månader gamla bebisen Success:


“Åtta blir tolv, tolv blir sexton. Nya överlastade båtar siktas hela tiden. När dagen summeras har närmare 2.500 människor räddats från en säker död i havet.


Hittills i år har över 60.000 människor satt sig i båtarna. I fjol nådde drygt 170.000 Europa den här vägen. Smugglarna räknar kallt med att hjälporganisationer och den italienska kustbevakningen ska finnas i området och plocka upp folk. Det är i alla fall vad de säger, när de säljer de eftertraktade platserna till Europa.


Men det stämmer inte. I fjol registrerade FN-organet Internationella organisationen för migration, IOM, att över 7.500 människor miste sina liv under flykt. Fler än 4.500 av dem dog på den här rutten. Hittills i år har över 1.600 människor drunknat. Men ingen vet säkert hur många som försvinner i havet, eftersom ingen vet hur många som sätter sig i båtarna.


Efter att Muammar Khaddafi störtades och dödades 2011 startade ett inbördeskrig i Libyen. Sedan dess har det varit kaos. Tre regeringar och två parlament gör anspråk på makten. Ingen av dem har lyckats ta kontroll över landet. I stället har milisgrupper som är etniskt religiöst och klanstyrda, tagit över olika områden och IS har flera starka fästen. Dessutom opererar kriminella nätverk och människosmugglare i stort sett obehindrat.


Det är slitsamt, säger Nico, att ständigt behöva försvara sig mot påståenden som han menar är en del i ett politiskt spel om flyktingpolitiken.

Beskyllningarna grundar sig i att allt fler hjälporganisationer ägnar sig åt räddningsarbete. EU:s gräns- och kustbevakningsbyrå Frontex menar att det underlättar smugglarnas verksamhet som därmed inte behöver transportera människor så långt. Kritiker anser också att fler ger sig ut på havet för att de vet att de kommer att bli räddade”.


Flyktingkatastrofen i siffror

630.000 MÄNNISKOR på flykt tog sig till Italien på centrala Medelhavsrutten mellan 2011 och 2016.

Katia Wagner är undersökande journalist och författare som specialiserat sig på berättande journalistik. Hon har bland annat belönats med Guldspaden och Wendelapriset för bästa sociala reportage.
Anders Hansson är prisbelönt fotograf baserad i Malmö. Han bevakar sedan många år migrations- och flyktingfrågor.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar